joi, 9 decembrie 2010

Sa incepem cu inceputul

Functia sexuala, atat la femei cat si barbati, este una din functiile de baza ale fiziologiei umane. Integritatea ei este un martor fidel al starii de sanatate fizica si mentala a persoanei respective, dar in acelasi timp, reprezinta si un etalon al capacitatii de integrare si adaptatare sociala.
Alterarea fiziologiei sexuale induce forme diferite de disfunctie sexuala, caracteristica in mod separat pentru femei: Disfunctia Sexuala Feminina si respectiv pentru barbati: Disfunctia Sexuala Masculina.
La ambele sexe, disfunctia sexuala (DS) poate aparea practic la orice varsta, evident dupa definitivarea procesului fiziologic de sexualizare din adolescenta, dar incidenta maxima a acestei tulburari se inregistreaza in perioada de dupa varsta adulta, catre debutul varstei a III-a. Desi pana nu demult singura cauza a DS era considerata cea psiho-sociala, s-a demonstrat in ultimii cca 10 ani ca ea nu reprezinta, singura, mai mult de 1/3 din motive. In rest, DS sunt induse de o serie de factori de risc organici, din categoria bolilor asociate (vasculare, metabolice, endocrine, psihiatrice, urologice, consumul unor medicamente etc.) sau sociali (fumat, consum crescut de cafea, droguri, stress si nesomn, obiceiuri sexuale aberante etc). Aproximativ 1/3 din DS au cauze mixte psiho-organice.
In general. de asemenea la ambele sexe, DS poate fi ameliorata, tratata si chiar vindecata. Arsenalul terapeutic implica, dupa o evaluare corecta a starii clinice, masuri de corectare a stilului de viata, medicatie adecvata, tratamente cu aplicatii locale, interventii invazive (mai rar), consiliere sexologica, consiliere de cuplu, consiliere psihologica, monitorizare, controlul comorbiditatilor etc.

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Disfunctia erectila

Disfunctia erectila, cunoscuta si sub denumirea de impotenta, este o afectiune de care sufera multi barbati, boala manifestindu-se la persoanele cu varste de 40-45 de ani. Multi dintre cei ce sufera de impotenta ajung, insa, sa recunoasca boala abia la o varsta mai inaintata, dupa 50 de ani.
Din cauza considerentelor psihologice, barbatii nu recunosc impotenta, apoi, influenta societatii, care inca mai crede in mituri, ii determina sa sufere in tacere.
In ceea ce le priveste pe femeile cu disfunctii sexuale, acestea nu vin la consult mai mult de 5-6 pe an. Aceasta probabil pentru ca prefera sa mimeze placerea sexuala si ignora problemele cu desavirsire.